Bebekler Doğarken Neden Ağlar?
Bebekler anne rahimdeyken akciğerlerindeki baloncuklar kapalı durumda bulunur. Bunların doğumdan sonra açılması için ilk soluk alınıp nefes dışarı verilirken ancak ağlama gibi güçlü bir nefes alıp verme aracı kullanılarak açılması söz konusu olabilir. Yeni doğan bebeklerin sağlık durumlarının değerlendirilmesinde güçlü ağlıyor, zayıf ağlıyor veya hiç ağlamıyor diye anlık da olsa değerlendirme yapılır.
Anne karnında güvenli, rahat, sıcak beslenme ve kaka yapma sorunu olmayan 9 ayını bu şekilde geçiren bebeklerin doğduktan sonra ki ilk 3 ayı adaptasyon sürecidir. Bu süreçte bebekler isteklerini bize ağlayarak dile getirirler, bu bizimle iletişim kurma yoludur. Genelde yeni doğan bebekler 2-3 saatte kadar ağlayabilirler. Bebeğiniz her ağladığında annelerin aklında 5-6 tane nokta gelmelidir. Bunları sırasıyla düşünerek neden ağladığını anlayabilir. Bu noktaları kısaca özetlersek bezini kirletmiş olabilir. O sırada kakasını yaparken zorlanıyor olabilir. Gaz sancısı olabilir. Acıkmış olabilir. Ortam ısısı farklılaşıp sıcaklamış veya üşüyor olabilir. Anne kokusuna ihtiyacı olabilir. Her ağladığında bu noktaları dikkatle aklımızdan geçirerek bebeğimizi ihtiyacına göre rahatlatabiliriz. Eğer bebeğimiz bu sürelerden daha uzun süre çığlık atarak çok yoğun şiddetle ağlıyorsa, ateşi varsa, emmesi azaldıysa o zaman bu durum önemli olabilir. Mutlaka bir çocuk doktoruyla iletişime geçmemiz gerekebilir.
Bebeğiniz ağlıyorsa bir şey istiyor ya da bir sıkıntısı olabilir!
- Acıkmıştır: Sakin bebekler acıktıklarını huysuzlanarak veya kıpırdanarak gösterebilirler. Ancak sizin bebeğiniz sakin değilse ve genellikle böyle olur, acıkınca ağlama yoluna giderler.
- Rahatsızlık hissi duyuyor olabilir.
Bebeğiniz bazı etkenlerden rahatsızlık duyuyor olabilir. Bunlar; . Bezini kirletmiş olabilir.
. Hazımsızlık sorunu veya gaz sancısı çekiyor olabilir.
. Üşüyor veya çok sıcaklamış olabilir.
. Giydirilen kıyafetler onu fazla sıkmış ve kaşındırıyor gibi etkenler olabilir. - İlgi istiyor olabilir.
Bebeğin canı sıkılmış, bir sebepten korkmuş veya ilgi istiyor olabilir. Birinin sesini duymak, annenin dokunuşunu ve şefkatini hissetmek istiyor olabilir. Kucağa alınmak istiyor olabilir. Fazla gürültülü ve onun korkacağı görsellerin ve seslerin fazla olduğu ortamlar onu korkutmuş olabilir. - Uykusuz olabilir.
Bebekler çabuk yorulurlar ve çok uyurlar. Bir aracın içinde giderken bile ona bu yol fazla gelip uyku isteyebilir. Bebekler genellikle günde 16 saat uyku isterler. Uymadıkları takdirde huysuzlanıp ağlarlar. Eğer bebeğiniz zor uyuyorsa soft bir müzikle bile uyuyan bebekler var, böyle deneyebilirsiniz.
Bebeklerin hangi ağlaması ne anlama geliyor?
- Acıktığı için ağlıyorsa dudaklarını oynatır ve meme arar.
- Ağrıdan dolayı ağlama, ani ve çığlık şeklindedir. Ya bir yeri acıyor ya da korkmuştur.
- Gözlerini ovuşturuyor, gözleri kapanıyor halde ise uykusu gelmiş demektir.

Yorum Ekle