Bitkilerin Dünyası

Kahvenin Anavatanı Neresidir?

Kahvenin Keşfi

   Kahveninin kökeni en inanılan teori ile 9. yüzyılda Etiyopya’da yaşayan Kaldi adında bir çobana dayanmaktadır ve bu çoban bugünkü kahve içeceğinin başlangıcını kazara bulmuştur. Kaldi bir gün keçilerini otlatırken bazılarının diğerlerinden daha enerjik olduklarını görür ve keçileri takip eder. Enerjik olan keçilerin peşinden giden Kaldi bir ağacın altındaki yere düşen meyveleri yediklerini görür ve o meyveleri kendisi de toplayarak manastıra götürür. Bu kırmızı meyvelerden bir içecek hazırlayan çoban Kaldi hazırladığı bu içeceğin kendisine de enerji verdiğini fark eder. Ardından manastırdaki keşişe anlatır ve akşam ayinlerinde bu içecekten yapmaya başlarlar. Bu sayede bu içeceğin namı Arap yarımadasına yayılır ve 17. yüzyılda Avrupa’da kullanıma başlanır. Kahveyi ilk keşfeden Kaldi isimli bir çoban olmuştur. Türklerin kahvesi ise Osmanlı İmparatorluğu zamanında şimdi ki Yemen, Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkeler Osmanlı İmparatorluğu toprakları içerisinde bulunuyordu. Bu bölgelerden getirilen çekirdeklerle yapılan kahveye Türk Kahvesi adı verilmiştir. Aslında Türk Kahvesi ismini yapılış şeklinden almaktadır.

Kahve Ağacı Nerede Yetişir? Kahve Ağacı Hakkında Bilgiler

Kahve ağaçlarının boyları genellikle 3 metre civarı olmakla beraber 6 metreye kadar uzayanları görülmüştür. Dik ve yamaç bölgelerde de yetişirler ve bunları toplamak zordur. Çekirdekler olgunken toplanmalı ve ağacın üzerinde bekletilmemelidir. Kahvenin çekirdekleri doğru zamanda toplanması gerekir ve bu da kalitesini etkiler. Kahve ağaçları sürekli meyve verdiğinden aynı ağaç üzerinde hem çiğ hem de olgun meyve ve çekirdekleri bulunabilir. Bunun için elle bu duruma dikkat edilerek olgunlar toplanmalıdır. Çekirdeklerin meyvelerden ayrılma işlemi suda veya özel tasarlanmış makinelerden geçirilerek çekirdekleri ayrılır. Kahvenin anavatanı olan Etiyopya’da yaygın olarak uygulanan yöntem ise güneşte kurutmak ve arından çekirdeklerini çıkarma işlemine tabi tutmaktır. Bir kilogram kavrulmuş çekirdek için 5 kilo kahve meyvesi toplanması gerekir. Bir kahve ağacı dikimden 5 yıl sonra meyve verir ve ortalama 25 yıl meyve verir. Ağaçlar ilk etapta çiçeklenir ve bu süre birkaç ay sürer. Çiçeklenme süresinin sonunda ağaç meyve verir. İlk başta yeşil renkte meyve verir sonra sarı, turuncu, kırmızı ve koyu kırmızı rengini alarak toplanma zamanına ulaşmış olur. Bir meyvenin toplanabilecek kadar olgunlaşması yaklaşık 8 ay sürer.

Dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek kahvedir. Ayrıca günümüzde petrolden sonra en çok ticareti yapılan üründür. Milyonlarca insan güne enerjik başlamak için her sabah çeşitli şekillerde yapılan, bunun için çeşitli dükkanları açılan ve abartılmadığı sürece sağlığa iyi gelen bir içecektir. Sürekli gelişen bir pazar hacmi olan ve bazı ülkelerde binlerce insanın geçim kaynağı olan kahve ağacı nerede yetişir, kahve nerede yetişir sorusunun cevabı zaman içerisinde büyük değişim göstermiştir.16. yüzyıla kadar Etiyopya ve bu bölgede kısıtlı kalan kahve, günümüzde en yoğun Güney Amerika’da yetişmektedir. Bu bitkinin farklı türleri bulunur ve tropik iklimlerde yetişir. Coffee Arabica, Coffee Robusta, Coffea Canephora adı verilen türleri bulunmaktadır. Coffea Arabica ticari üretimin %70’ini oluşturmaktadır. Kahve, ağacın meyvesinin çekirdeğidir. Şimdi sıra geldi kahvenin en çok üretildiği ülkeler

  1. Brezilya: Günümüzde kahve nerde yetişir sorusunun cevabını biraz bilenler genellikle bu ülkeyi söyleyeceklerdir. Güney Amerika kıtasının bu en kalabalık ülkesi kahve yetiştiriciliğinde başı çekmektedir.
  2. Vietnam: Blend kahve kullanımı yaygındır.
  3. Kolombiya: Bu ülkede kahve çekirdekleri ile meşhurdur.
  4. Endonezya: Kahve üretimi olan bir ülke olduğu pek bilinmez ama Robusta türünden çekirdekler bu ülkede çokça yetişmektedir.
  5. Etiyopya: Başlangıçta da anlattığımız gibi kahvenin anavatandır ve dünya kahve pazarına yön vermeye devam ediyor.
  6. Honduras: Orta Amerika’nın en çok üretim yapan ülkesidir.
  7. Hindistan: Hindistan için de ülkenin ürettiği kahve çekirdeklerinden söz etmek mümkün.
  8. Uganda: 2016 yılında gerçekleştirilen 288.000 metrik tonluk üretim nedeniyle Uganda’da bu ülkeler arasında yerini alıyor.
  9. Meksika: Kahve pazarında büyük oyuncular arasında yer alarak 127,5 milyonluk nüfusu ile önemli bir paya sahip.
  10. Guatemala: 1960’lı yıllardan itibaren kahve yetiştiriciliği devlet desteği alması ile beraber Guatemala kahvesinin pazarlaması da artmaya başlamıştır. Üreticilere devlet tarafından gümrük ve vergi avantajları da verilmektedir.
    kahve ağacı tohumu

Türkiye’de Kahve Yetişir Mi?

Ülkemiz toprakları ve iklimi kahve üretimine uygun değiller. Kahve çekirdeklerinin elde edildiği kahve ağacı narin olup her ortamda yetişmez. Tropikal iklim sever ve o ortama uygundur. Sadece deneme maksatlı olarak toprak ve iklim koşulları uygun olduğundan Mersin/Anamur ve Toroslar bölgesinden Coffea Arabica türünden kahve ağacı dikimleri yapılmıştır. Kısmen iyi neticeler alınsa da ülke içinde dahi ticari olarak anlam ifade eden hacimlerde çoğaltılamamıştır ve tarımı yapılmamaktadır.

Yunus

Yorum Ekle

Yorum göndermek için tıklayın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.