Heterokromi Nedir? Heterokromi neden olur?
İnsanlarda nadir olarak rastlanan iki gözün de birbirinden farklı renkte olması durumuna( örneğin bir gözün kahverengi diğer gözün mavi vb.) durumuna Heterokromi denir. Heteros farklı, kromi de renk demektir. Bu iki kelimin birleşiminden tıptaki adı oluşmuştur. Bu durum iki gözde farklı olabileceği gibi aynı göz içinde bile farklı iki renge bürünmüş olabilir (aynı göz içinde hem mavi hem siyah gibi). Melanin pigmenti göze, deriye ve saça rengini veren maddedir. Melanin pigmentinin iris tabakasındaki yoğunluğu ve dağılımı göz rengini ortaya çıkarır. Kahverengi göz melanin miktarının fazla olması, mavi göz ise melanin miktarının az olması durumudur. Her iki gözde ya da aynı göz içinde bile iris tabakasında melanin yoğunluğu ya da miktarı farklı ise gözler de birbirinden farklı renklerde oluyor ve Heterokromi denen ve nadir görülen bu durum ortaya çıkar. İnsanlar Heterokromi oranı genetik olarak çok azdır. Yaklaşık olarak yüz binde 10 kişide görülür. Bu oran çok azdır.
Heterokromi ‘nin Nedenleri
Heterokromi genetik nedenlerle doğuştan olabilir veya sonradan bir hastalık neticesinde de oluşabilir. Doğuştan olan Heterokromi de artık o insanın yaşı ilerlemiş ve başka bir sorunu yoksa genetik mutasyondan kaynaklanıyor demektir ve bir risk teşkil etmez. Ancak sonradan ortaya çıkan Heterokromi vakaları genellikle aşağıdaki hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir ve mutlaka incelenmesi gerekir.
- Doğum anında ya da insan hayatının ileriki dönemlerinde gerçekleşen bir travma neticesinde.
- Göz renginin belirlenmesinden sorumlu genlerde (DNA üzerindeki genetik bilgi kullanılarak işlevsel proteinler üretilmesi) meydana gelen değişikliklerde.
- Embriyo oluşumu esnasında iris tabakasındaki pigmentleşmede oluşan farklılıklarda kişilerde iki gözün birbirinden farklı olması durumu görülebiliyor.
- Waardenburg sendromu gibi hastalıklar sonucunda.
- Horner sendromu (Sempatik sinir sistemi hasarının neden olduğu klinik bir sendrom)
- Parry-Romberg Sendromu (Progresif, yüzün tek tarafını tutma eğiliminde olan bir hastalıktır)
- Nörofibromatozis (Sinir uçlarının farklı gelişmesine bağlı olarak pigmentlerde artış sorunu)
- Sturge-Weber sendromu (Nadir olarak görülen konjenital, nörolojik bir deri sorunu)
- Herpes enfeksiyonu (Enfeksiyona bağlı nedenlerle pigment kaybı sonucu göz renginde açılma)
- Gözde travma (Bir darbe sonucu iris dokusunda hasar ve pigmentlerin bozulup dağılması)
- Gözün içerisinde melanon denilen ve olabilecek kanser türleridir. Bunlar sonradan oluşabilir. Bu melanomlar eğer kanserli değillerse halk arasında ‘ben’ diye tabir edilen yapı iriste de meydana gelmiş olabilir.
Heterokromi Çeşitleri 
- Tam Heterokromi: İki gözün birbirinden farklı olması durumudur.
- Kısmi(parçalı) Heterokromi: Her iki göz de büyük oranda aynı renktedir ama belli bölümünde farklı bir renk daha bulunur. İnsanın gözü kahverengiyken kısmi olarak örneğin bir gözün alt kısmına mavi karışmıştır. Sektörel Heterokromi de denir.
- Merkezi Heterokromi: Göz bebeğini çevreleyen halkalar iki farklı renktedir. Dış halka genellikle bireyin gerçek göz rengidir, iç halka ise göz bebeğinden dışarı doğru yayılır.
Bu 3 sınıflandırma içerisinde Tam Heterokromi insanlarda nadir görülen sınıftır. Bu Heterokromi hastalığı Sibirya kurdu, Van kedilerinde sık görülür.
Hetrokromi Olan Ünlüler
- Josh Henderson
- Demi Moore
- David Bowie
- Kate Bosworth
- Mila Kunis
- Tim McIIrath
- Kiefer Sutherland
- Elizabeth Berkly
- IIya Kovalchuk
- Henry Cavill
- Jane Seymour
- Benedict Cumberbatch
- Alice Eve
- Jessica Cauffiel
- Jonathan Rhys Meyers
- Tarihte Mimar Sinan ve Büyük İskender’de Heterokrom‘ durlar.
Yorum Ekle