Sizler için en kötü kokan çiçekleri listeledik.
- Titan Arum (Amorphophallus Titanum)
Ceset çiçeği yada Leş Çiçeiği olarak da bilinen bu çiçek, en kötü kokan çiçkler içinde en bilinen ve en kötü kokanıdır. Sumatra’nın yağmur ormanlarında yetişir ve boyu 3 metreden fazla uzayabilir. Bu çiçek ‘ceset’ ve ‘yanık şeker’ kokusuna benzer bir koku yaymaktadır. 40 yıla kadar yaşayabilmesine rağmen hayatı boyunca 2-3 kez çiçek açmaktadır ve çiçek açtıktan 24-48 saat sonra kapanmaktadır. Avustralya’nın Aldelaide şehrinde bulunan Mt Lofty Botanik Bahçesi’nde nadiren çiçek açtığı yıllarda sergilenmektedir. İnsanların maskesiz olarak etrafında durma şansları yani dayanma durumları çok azdır. Böcekler için oldukça cezbedici bir kokusu olsa da insanlar için tiksindiricidir. Bu bitki, çürüyen bir et neden kokarsa o sebepten kokmaktadır. Çürüyen ette oluşan kimyasallar bu çiçekte de bulunmaktadır. Çürümüş eti seven sinek ve böcekler bu çiçeğin cazibesine kapılmaktadır. Ancak bu çiçekte umduğunu bulamayan böcekler, bu çiçeğin tozlaşmasına yardımcı olmaktadırlar.
- Kokarca Bataklık Lahanası (Symplocarpus Foetidus)
Genelde mor renkte olup üzerinde benekler bulunan bataklık lahanası, başta Kuzey Amerika olmak üzere dünyanın birkaç yerinde yetişmekledir. Çiçeğin yapraklarına dokunulduğunda veya bunlar kopartıldığında inanılmaz kötü bir koku yayarlar. Bu koku sinek ve diğer uçan haşere ve böcekleri çekerek çiçeğin polenlerinin yayılmasına neden olurlar. Bu kötü koku, ot ile beslenen havyaları da kendisinden uzakta tutmasını sağlar.
- Leş Çiçeği (Rafflesia Arnoldi)
Bu leş kokan çiçek dünyanın Endonezya’nın 3 ulusal bitkisinden birisidir ve aynı zamanda dünyanın en büyük çiçeğidir. Bu çiçekte de diğerleri gibi kötü bir koku yayarak sinek ve böcekleri üzerine çeker ve böylelikle polenlerini yayar. Leş gibi kokan bu çiçek soyu tükenme tehlikesi altında olduğundan koruma altındadır.
- Yılan Bıçağı – Yılan Yastığı Çiçeği (Dracunculus vulgaris Schott)
Bu çiçek ülkmeizde de yetişmekle birlikte kötü bir koku yayar ve zehirlidir. Çiçeği saran yapraklara çarpan böcekler kayarak dibe düşerler ve dibinde bulunan nektar ve tüyler böceklerin kaçmasını engeller. Turuncu renkli meyve gibi yemişleri bulunur. Fitoterapi alanında insanlar hastalıklara karşı da bu bitkiyi kullanmaktadırlar.
Yorum Ekle