Ahtapotların Kaç Kalbi Vardır?
Ahtapotlarda 3 kalp bulunmaktadır. Ahtapotlar çok hareketli ve zeki canlılardır. Aşağıda değineceğimiz ahtapotlardaki kol sayısının fazlalığı sebebiyle, tek kalp yetmeyeceğinden 3 kalpli olarak yaratılmışlardır. Su altında ki komşuları olan balıklarda 2 tane solungaç bulunurken ahtapotlarda ki bu durumun nedeni düşük sistolojik basınca(sistolik değer, kalp kasıldığında kalpten damarlara doğru çıkan kanın damar duvarında yaptığı basınçtır. Kalbin kasılmasını takiben atardamarlardaki en büyük basıncı gösterir) sahip olup bununla idare edememeleridir. Eritrositleri oksijen için hemoglobin yerine hemosiyanin bulundurur. Aslında olması gereken hemoglobin bulundurmasıdır. Vücut kılcallarına çalışan ana kalbin sonrasında gelişen iki kalbin bu sebepten dolayı yani daha fazla kan pompalamak amaçlı evrimleştiği düşünülmektedir. Yani hareketli halleri, fazla olan kol sayısının aynı anda oynatılmasından dolayı tek kalple idare edilemeyeceğinden dolayı 2 kalp daha vücutta evrimleşmiştir.
Ahtapotların Kaç Kolu Vardır?
Ahtapot kelimesi, Yunancada ‘sekiz ayak’ anlamına gelen Octopoda kelimesinden gelir. Aslında ahtapotlar görünüş itibariyle 8 tane kolları vardır. Ancak bu 8 kolun ikisini yerde yürürken bacak olarak kullanırlar. Bu durumda aslında ahtapotların 6 tane kolu 2 tane bacakları bulunmaktadır. Ahtapotlar 2 tanesini zeminde yürürken, geriye kalan 6 tanesini yemek yemek ve yüzmek için kullanırlar. Ayrıca ahtapotların bu kollarını yenileme yetileri bulunmaktadır. Kertenkelelerin kuyrukları koptuğunda tekrar çıkması gibi ahtapotlarda bu kollardan birini kaybederlerse bu kol kendini tekrar yeniler.
Ahtapotlar Hakkında İlginç Bilgiler
- Ahtapotlar yunus ve balinalardan sonra denizdeki en zeki canlıdır ve oyun oynamayı severler.
- Düşmanlardan korunmak için renk değiştirirler veya mürekkep balığı gibi siyah mürekkep püskürtürler.
- 50’ye yakın türü vardır. Bazıları birkaç santimken bazıları 10 metre büyüklüğündedir.
- Ağırlıklı olarak Pasifik Okyanusu ve Hint Okyanusu’nun derinliklerinde yaşayan mavi halkalı ahtapot (Hapalochlaena lunulata), dünyanın en zehirli hayvanlarındandır. Panzehiri bulunmamaktadır. Siyanürden binlerce kat daha zehirlidir. Kendisine yaklaşıldığında uyarı amaçlı fosforlu gibi olan mavi halkalarını yakıp söndürür.
- Kabuklu canlıların kabuklarından kendilerine ev yapabiliyorlar.
- Ahtapotların kanlarının rengi mavidir. Bunun sebebi yukarıda da anlattığımız gibi kanlarında bulunan hemosiyanin maddesidir. Hemosiyanın yapısında bakır bulunur ve oksijenle birleştiğinde mavi rengi alır.
- Kore’de ahtapotlar canlı olarak yenir.
- Ahtapotlar yumuşakça grubundandır ve iskeletleri bulunmamaktadır.
Yorum Ekle